Vanliga frågor om Ett gott snack

Ett gott snack - tshirtHär svarar vi på några vanliga frågor, som lyssnarna ställt till Ett gott snack. Kanske du undrar över något som inte besvaras här? Kontakta oss då gärna!

Vad är en podcast?

Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler via Internet.
Enkelt uttryckt ett radioprogram som du lyssnar på när du vill.

Ett gott snack - vanliga frågor

Vad behöver jag för att lyssna på en podcast?

En dator, en modern mobiltelefon eller en iPad är några exempel på apparater du kan använda. Här finns sedan olika program (eller appar, som det också kan kallas) som du använder för att hitta och lyssna på programmet.
Några exempel är

Ett gott snack - vanliga frågor

Hur hittar man just er podcast?

Använd sökfunktionen i respektive program och skriv ”Ett gott snack”. När du hittat vår podcast klickar du på ”Prenumerera”. Då kommer du automatsikt få nya avsnitt så fort de publiceras!

Ett gott snack - vanliga frågor

Hur och var spelar ni in Ett gott snack?

Det är olika. Vi har en portabel inspelningsutrustning, så vi kan flytta runt. Några avsnitt är inspelade hemma hos Tom, andra hemma hos våra respektive gäster, eller på deras arbetsplatser.

Ett gott snack - vanliga frågor

Vad har ni för utrustning när ni spelar in?

Apple MacBook Pro, Logic Pro X,  Blue spark (mikrofon för gästen), Audio Technica AT2020 (Toms mikrofon), Røde NT1-A (Fredriks mikrofon), Presonus Audiobox 44 VSL ljudkort,  XLR-kablar, hembakt bröd och lämplig dryck.

Ett gott snack - vanliga frågor

Hur delar ni upp arbetet mellan er – vem gör vad?

Tom sköter inspelningen och klippningen av programmen. Tom tillsammans med sin bror Simon har skapat signaturmelodin till Ett gott snack. Så här långt har också Tom varit den som bokat våra gäster. Fredrik säger att han ska sätta fart med det han också.
Fredrik sköter webbsidan, twitterkontot och han är den som bakar fikabrödet.

Ett gott snack - vanliga frågor

Har ni några drömgäster?

Nja, så här långt har våra gäster varit mycket vänliga och intressanta att prata med, så man kan kanske redan nu säga att vi har haft drömgäster. Men, i framtiden hade det varit spännande att träffa personer som Paul McCartney, Penn & Teller och Dalai Lama.

Ett gott snack - vanliga frågor

Hur ofta kommer nya avsnitt?

Just nu (oktober 2019) har podcasten tyvärr legat och slumrat något. Våra liv och yrken har tagit på tok stor plats. Diskussioner pågår dock om att vi ska boka in nya gäster snart.  Ha tålamod!

Ett gott snack - vanliga frågor

Ni pratar ju inte skånska?

Tom är född och uppvuxen i Torekov, i Båstads kommun. Men hans föräldrar har rötterna i Östergötland, så därav hans dialekt.
Fredrik har en mer brokig historia. Han är född på Sabbatsbergs BB i Stockholm, men har bott bland annat i Landskrona (tre år) och fem av sina ungdomsår i Torekov. Under skolåren bodde han i Stenhamra på Färingsö (Ekerö kommun). Där formades hans dialekt, också med hjälp av en mor från Uppsala och en far från Gubbängen (södra Stockholm). När vi startade Ett gott snack bodde Fredrik i Torekov, men sedan april 2019 har han lämnat Skåne för ett liv i huvudstaden.